Skoči na vsebino

RAZLIT TATTOO

Imaš nov, vendar razlit tattoo? Tattoo, ki se že po nekaj dnevih zdi nekako zamegljen? Si opazil, da se je barva “razlila” preko linij tvojega tattoja? Tvoj tattoo se je najverjetneje razlil (ang. Tattoo blowout).

Kako izgleda?

Razlitje boš opazil že v nekaj dnevih po tetoviranju. Razlitje se sicer zgodi redko, pa vseeno preveč pogosto. V večini primerov je razlitje nežno oziroma zmerno. Linije bodo v takšnem primeru postale širše, izgledale bodo, kot da barva teče iz linij. V zelo redkih primerih pa pride do ekstremnega razlitja, podobno modrici, ki lahko sega kar nekaj centimetrov od samega tattooja.

Razlit tattoo -> Primer ekstremnega razlitja/ Slika iz spleta -> https://onlinelibrary.wiley.com/cms/asset/ed793471-f84a-43f3-a795-ac373c8fe192/ijd5724-fig-0002-m.jpg
Razlit tattoo -> Primer ekstremnega razlitja/ Slika iz spleta -> https://onlinelibrary.wiley.com/cms/asset/ed793471-f84a-43f3-a795-ac373c8fe192/ijd5724-fig-0002-m.jpg
Razlit tattoo -> Slika razlitega napisa iz Pinteresta -> https://www.pinterest.com.au/pin/515802963564584985/
Razlit tattoo -> Slika razlitega napisa iz Pinteresta -> https://www.pinterest.com.au/pin/515802963564584985/

Zakaj pride do razlitja?

V večini primerov je razlitje posledica preglobokega tetoviranja. V takšnem primeru se pigment vnese v napačno in pregloboko plast kože, lahko se vnese tako v maščobno tkivo, in v redkih primerih celo v mišično tkivo. V takšnem primeru se barva razširi po območju okrog tattooja in za sabo pusti modrici podobno pigmentacijo.

Pregloboko tetoviranje pa je v večini primerov posledica tetovatorjevega neznanja oziroma njegove neizkušenosti. Koža na človeškem telesu je zelo različno debela, kot so v različnih razmerjih tudi njeni sloji. To mora tetovator upoštevati in k temu vedno previdno pristopati.

Seveda pa je razlitje lahko tudi posledica dermatoloških ali drugih bolezni pri tetovirancu, uživanje zdravil, in pa tudi kakovost in količina vnešenih pigmentov – barv za tetoviranje.

Ali je RAZLIT TATTOO mogoče popraviti?

Seveda je ga je mogoče popraviti! Pri načinih popravila imamo na izbiro tri možnosti: popravilo s tetoviranjem, popravilo z laserjem in kirurško odstranjevanje tattooja.

Najlažje in najceneje je popravilo s tetoviranjem. Tetovator lahko takšen tattoo popravi na več načinov. Pristop, ki ga bo uporabil je odvisen od stopnje in načina razlitja. Pri tem postopku je najpomembneje, da poiščemo dobrega tetovatorja, ki ima izkušnje s prekrivanjem ali popravili razlitih tattoojev. Zelo pomembno je, da poslušamo njegovo strokovno mnenje, saj bo samo na tak način popravilo uspešno opravljeno.

Za popravilo z laserjem se odločamo predvsem pri primerih, kjer je raziltje pigmenta čez širše območje kože ali pa bi tattoo radi povsem odstranili. V mislih imejmo, da je ta postopek precej drag, dolgotrajen in pri globokih razlitjih pogosto neučinkovit.

Kirurškega odstranjevanja se lotevamo redkeje, saj je ta postopek zelo invaziven do kože.

Kako se izogniti razlitju?

Razlitje tattooja se sicer ne dojema kot komplikacija pri tetoviranj in se ji v veliko primerov lahko izognemo.

Najpomembneje je, da poiščemo tetoverja, ki ima dovolj izkušenj,  dela v studiu in ne doma. Dobro moramo pogledati njegov portfolijo, ki ga najdemo tako na socialnih omrežjih ali spletnih straneh. Pomaga, če nam tetover med svojim portfolijem ponudi tudi fotografije zaceljenih tattojev.

Ko izberemo tetoverja, je pomembno, da poslušamo njegovo strokovno mnenje, ko se odločamo na katerem mestu na telesu želimo tattoo. Nekatera mesta na telesu so namreč bolj podvržena drugačni debelini in elastičnosti kože, kar oboje lahko vpliva na končen, zaceljen tattoo.

Prav tako je zelo pomembno, da smo med tetoviranje čim bolj primiru in na vsak svoj premik opozorimo tetoverja!