Skoči na vsebino


Nega tatuja!

Tatu je umetnina na koži, ki jo moramo takoj po tetoviranju obravnavati kot rano! Seveda pa si želimo, da se ta rana čim prej in čim uspešneje zaceli. Zato je nega tatuja oz. tetovaže v prvih nekaj tednih po tetoviranju ključna! Z izdelki za pravilno in kakovostno negov vam lahko pomagamo v spletni trgovini tetoviran.si

V članku si preberite kako negovati novo tetovažo!

svetovanje

Pred nakupom vam po potrebi tudi svetujemo in pomagamo izbrati najboljši izdelek za nego tatuja. Pišite nam na info@tetoviran.si.

KAKO SKRBETI ZA TATTOO PO PRVIH DNEH, TEDNIH PO TETOVIRANJU?

NEGA TATUJA PRVI DAN oz. PO ODSTRANITVI ZAŠČITE, KI JO NANESE TETOVER

Nega tatuja se je začela že v studiu. Tetoviranje je končano, tatu je očiščen in nanj je bila nanesena tanka plast kreme. Tetovirano mesto pa je bilo zaščiteno s folijo, ki preprečuje okužbo sveže rane z bakterijami. Vse več tetoverjev se v zadnjih letih izogiba uporabi živilske folije, veliko boljšo zašito namreč nudijo folije, ki so namenjenje hitremu celjenju poškodovane kože (te folje so podne tistim, ki se uporabljajo za zdravljenje opeklin). Gre za zaščito, ki se nalepi neposredno na rano in ob koži zadrži plazmo, ta pa pospešuje celjenje. Če vaš tetover še vedno uporablja živilsko folijo je nega prvih nekaj dni po tetoviranju še pomembnejša, saj je možnost okužbe večja!

Po tetoviranju in odhodu iz studia nega tatuja postane skrb tetoviranca! Folijo čez tatu obdržimo nekje 4-5 ur (če gre za živilsko foljo! Folje namenjene celjenju tatuja, ki zadržujejo iztekanje plazme, lahko na tatuju pustimo tudi do 5 dni oz. po navodilu tetoverja). Ko folijo odstranimo je tatu pripravljen na prvo umivanje. Umivamo ga nežno, s toplo vodo. Za čiščenje uporabljamo izključno antibakterijsko milo. Pri umivanju bomo iz tatuja odstranili odvečno plazmo, barvo in kri, ki se je nabrala v času po tetoviranju.

Nega tatuja

Po umivanju kožo dobro osušimo tako, da z papirnato brisačo po tatuju tapkamo in ne drgnemo. Tatu pustimo nekaj časa na zraku (od 30 minut do 1 ure) in ga šele nato prvič namažemo z mazilom, ki ga je odobril tetover (Bepanthen ni priporočljiv, tudi, če ga je odobril tetover! Gre namreč za mazilo, ki pospeši nastajanje krast, tem pa se hočemo izogniti! Kraste namreč lahko nevede hitro poškodujemo in tako poškodujemo tudi tetovažo. Za nameček pa tudi srbijo. Prav tako ni priporočljiv vazelin, saj zapre pore in koži preprečuje dihanje).

 

Tatuja več ne zakrivamo in ga pustimo odprtega, da koža diha. Uporabljamo pa zgolj kakovostna mazila za tatuje. Na trgu je namreč veliko nekakovostnih mazil z vprašljivimi sestavinami in poreklom. Priporočamo, da pred uporabo preverite sestavine v mazilu, če to ni mogoče, pa se mu raje izognite! 

Nega tatuja z minimalno možnostjo zapletov je mogoča!

Prvi teden

Še nekaj dni po tetoviranju bo tatu na dotik topel, lahko je tudi nekoliko rdeč. Barve bodo zelo izstopale od preostale kože, kar bo celjenje spremenilo. V prvem tednu bosta rdečica in oteklina tatuja izginili.

Tatu po zgornjih navodilih umivamo vsaj 2x na dan (odvisno od našega dnevnega tempa in potrebe po tem) še ves teden. Pomembno je, da se ne potimo preveč in novega tatuja ne izpostavljamo možnim okužbam in ga ne poškodujemo. Čez njega nosimo ohlapna oblačila, ta nas ne smejo rezati v kožo.

Proti koncu prvega tedna se lahko na tatuju pojavijo kraste. Navadno nastanejo na mestih, kjer je tetover zaradi samega motiva, načina dela ali pa tudi zaradi neizkušenosti bolj poškodoval kožo. S tem ni nič narobe, je pa zelo pomembno, da krast ne trgamo, saj s tem uničimo kožo, lahko pa poškodujemo tudi tatu! 

Tatu v prvem tednu po tetoviranju mažemo pogosto! Intervale mazanja določimo glede na to ali je tatu suh ali ne. Če se tetovaža le malo sveti, je mazila dovolj in ga ni potrebno ponovno namazati (v praksi mažemo nekje 3-5 krat na dan). Pomembno je, da mažemo zelo na tanko, da s kremo ne zapremo pomembnega pretoka zraka in ne zmehčamo morebitnih krast.


Drugi teden

V začetku drugega tedna se počasi začenja luščenje tatuja. Pomembno je, da smo v tem času še posebej previdni pri mazanju in čiščenju tatuja. Ponovno – krast ne trgamo! Tatu v tem času pričenja srbeti. Kraste se bodo pojavile čez celotno površino tatuja, ponekod bolj, drugod manj. Nega tatuja se mora nadaljevati z umivanjem, enako, kot v prvem tednu. Še vedno mažemo po potrebi in ne pustimo, da bi se krasta čez tatu toliko izsušila, da bi začela pokati. Krast ne namakamo v vodi, razen med rednim umivanjem.

V celotnem tednu je lahko koža na površini tatuja zelo srbeča, vendar je pod nobenim pogojem ne smemo praskati! Srbenje lahko ublažimo tako, da na kožo nanašamo hladno mazilo, ki ga lahko shranimo v hladilniku.


Tretji teden in naprej

Nega tatuja je na končni stopnji celjenja lahko dolgotrajna in od nas zahteva potrpežljivost. Ko skoraj vse morebitne večje kraste odpadejo, lahko po tatuju ostanejo še manjše luske in ostanki odmrle kože. Površina tatuja je zaradi tega na pogled izsušena in nekontrastnih barv. Pri tem vsekakor pomaga redno nanašanje mazila. 

Tatuja ne izpostavljamo soncu! (tega ne počnemo med celjenjem in tudi po celjenju. Tatu pred soncem zmeraj zaščitite s primerno sončno kremo)  Povrhnjica kože se do konca 3. tedna že skoraj v celoti zaceli, spodnja plast pa za to potrebuje še kar nekaj časa. Ko se povrhnjica zaceli se zmanjša možnost za okužbo in infekcijo tatuja, kljub temu pa je nega tatuja z rednim mazanjem še vedno pomembna! Tattoo je treba namazati še vsaj 2 krat na dan. 

Tudi po končanem celjenju je priporočljivo, da nam nega tatuja postane nekaj občajnega. Tetovažo torej redno mažete in jo, kot že zgoraj rečeno, zmeraj obvezno zaščitite pred soncem. To lahko storitev s sončno kremo z visokim faktorjem zaščite, vednar je priporočljivo, da izberete sončno kremo namenjeno za tetovaže, saj je lahko klasična sončna krema zaradi svojih sestavin agresivna za tetovirano kožo in za pigment tatuja.

 


NEGA TATUJA JE LAŽJA Z NAJKAKOVOSTNEJŠIMI IZDELKI MEDNARODNO PRIZNANIH ZNAMK

Tetoviranje je lifestyle

Nega tatuja je izredno pomembna!

– Vsaj 3 do 6 tednov se s tatujem ne kopamo, se izogibamo savnam, športu in opravilom zaradi katerih bi se močno potili

– Tattoo pred soncem zaščitimo s kremo za zaščito tatujev

– Tattoo vedno umivamo s čistimi rokami

– Uporabljamo novo/neokuženo mazilo, ki ga nanašamo s čistimi rokami

– Krema mora biti odobreno s strani tetoverja (odsvetujemo uporabo vazelina, ognjiča (slednja zapreta pore in upočasnita proces celjenja) in kreme Bepanthen (ta pospeši nastajanje krast in posledično poveča tveganje poškodb tatuja))

– Med procesom celjenja tatuja pijemo veliko vode, saj tudi tako kožo vlažimo in s tem zagotovimo hitrejše celjenje z manj zapleti

Nega tatuja

Navodil se držimo natančno, za dodatna pojasnila in vprašanja kontaktiramo tetoverja
V kontakt s tetoverjem lahko stopite tudi prek facebooka, instagrama.

INFORMACIJE O PODJETJU

 

PINEAPPLE, Kreativni studio, Lutarič Ina s. p.

 

LOKACIJA: Koroška cesta 74, Maribor