Skoči na vsebino

Tattoo

  tattoo bath

  TATTOO

  Pripravili smo vam kratek pregled zanimivosti o tetoviranju. Vabljeni k branju. Hkrati pa vas vabimo, da si ogledate tudi spletno stran tattoo studija s katerim sodelujemo – Pineapple Tattoo Maribor.

  TATTOO ZANIMIVOSTI

  Izraz tetoviranje izhaja iz samoanščine – tat(a)u – pomeni risati oziroma označiti.  WIKI

  V knjigi The world of  tattoo: the illustrated hisory Dinter omenja, da je že Charles Darwin je trdil, da na svetu ni države, ki ne bi prakticirala tetoviranja ali kakršne koli druge vrste stalnega okraševanja telesa. (Dinter, The world of tattoo: an illustrated history) Tako se je tetoviranje in sprejemanje le tega, skozi čas in prostor spreminjalo.

  STILI TETOVAŽ

  V tetoviranju poznamu kup stilov. Stili izhajajo iz drugih umetnosti, obstajajo pa tudi tetoverji, ki ustvarijo povsem svoje unikatne stile tetoviranja. Pogosto pa se tetoverji usmerijo v določen stil tatujev oz. tetoviranja. Vsekakor pa je na stranki, da poskrbi, da izbere tetoverja, ki ji bo izdelal tetovažo, kot si ga je posameznik zamislil. V nadaljevanju je naštetih nekaj stilov tetoviranja.

  – realizem
  – geometrija
  – abstrakcija
  – trash-polka
  – minimalizem
  – linijske tetovaže
  – dotwork
  – barvni realizem
  – miniaturni realizem
  – akvarel / watercolor
  – old school
  – new school
  – chicano
  – grafični stil /etching
  – abstraktni realizem

  Preoblikovanje in izboljšava predstavljata način, kako se soočiti s starimi, nezaželenimi tetovažami. Izboljšajo se lahko tako, da jih tetovatorji dopolnijo, izboljšajo z novim črnilom. Motiv pogosto ostane enak, tu in tam pa se spremeni na tak način, da se mu kaj doda. Tatu po nekaj letih lahko zbledi, barva, sploh svetla, rada popolnoma izgine izpod naše kože. Če je tatu na manj primernem mestu, kot so prsti na rokah ali podplat, kjer se koža veliko pogosteje obrablja in obnavlja je ta še toliko bolj izpostavljen razmeram, ki tatu uničijo. Takšne tatuje lahko obnovimo in jih s tem vrnemo v svoje prvotno stanje. Nekateri posamezniki pa lahko na tatu še kaj dodajo, da imajo občutek nečesa novega.

  Preoblikovanje torej ni enako kot prekrivanje ali odstranitev, saj se oseba pri tem noče znebiti tetovaže, marveč jo želi izboljšati, spremeniti. Preoblikovanje ima namen spremeniti slabe tetovaže v boljše. Pri preoblikovanju oziroma izboljšavi, tetovator, ki izboljšuje tetovažo, spoštuje tistega, ki jo je v osnovi naredil. (Kuwahara, 2005)

  Tetovažo je možno tudi popolnoma odstraniti s pomočjo laserske operacije. Vendar pa ta postopek ni najbolj priljubljen, saj je zelo boleč, drag in dolgotrajen. Postopek moramo namreč večkrat ponoviti, da tatu izgine. Še takrat pa nas na tatu spominja morebitna brazgotina, ki ostane na mestu tatuja. Zato vam mi priporočamo, da se raje odločite za prekirvanje ali izboljšavo tatuja, ki vam ni všeč oz. se ga želite znebiti.

  PREKRIVANJE TATUJA

  Prekrivanje tatuja je najbolj popularna rešitev za tatuje, ki jih posamezniki več ne želijo imeti na sebi. S tehniko prekrivanja tetovator čez star tatu naredi novega, pri čemer pa smo nekoliko omejeni pri izbiri motiva. Motiv mora namreč biti večji od prejšnjega, barve pa morajo biti pretežno temne, če želimo, da stari tatu ne bo pronical skozi. Tako kot pri odstranitvi se tudi za prekrivanje oseba najpogosteje odloči ob nekakšni spremembi v življenju na primer selitev v drugo državo, nova služba, sprememba partnerja in podobno. Morebiti se največkrat prekrivajo tatuji, ki so spominjali na bivšega partnerja.

  Za prekiravnje se ljudje odločajo tudi zaradi starosti tetovaže. Ta namreč s časom zbledi. Na tetoviran.si priproročamo Negovalno kremo INK REVITALIZER 100ML.

  Pri sami izbiri motivov ali umestitev na telo ni omejitev (kljub temu vam bomo nekatera mesta odsvetovali!). Posameznik si lahko zaželi kakšen koli motiv, ki velikokrat izvira iz njega samega. Motivi se zaradi človeške neizvirnosti in predvsem impulzivnosti kar precej ponavljajo, vendar pa so prav vsi motivi unikatni v smislu pomena tetovirancu samemu.

  Nega tatuja je izredno pomembna!

  – Vsaj 3-6 tednov se s tatujem ne kopamo, se izogibamo savnam in
  pretiranemu potenju

  – Tetovažo pred soncem vedno zaščitimo s kremo za zaščito tatujev

  – Tatu vedno umivamo s čistimi rokami

  – Uporabljamo novo/neokuženo mazilo, ki ga nanašamo s čistimi rokami

  – Mazilo mora biti odobreno s strani tetoverja (odsvetujemo uporabo vazelina, ognjiča (slednja zapreta pore in upočasnita proces celjenja) in kreme bepanthen (ta pospeši nastajanje krast in posledično poveča tveganje poškodb tatuja))

  – Med procesom celjenja tatuja spijemo veliko vode, saj tudi tako kožo vlažimo in s tem zagotovimo hitrejše celjenje

  Navodil se držimo natančno, za dodatna pojasnila in vprašanja kontaktiramo tetoverja
  V kontakt s tetoverjem lahko stopite tudi prek facebooka, instagrama.

  Naj tetoviranje ne povzroča zapletov!

  Več o pravilnem negovanju tatuja preberite na povezavi NEGA TATUJA!

  Oznake: