Skoči na vsebino

Moj prvi tattoo – Kaj moram vedeti pred prvim tetoviranjem?

Prvo tetoviranje je čudovita izkušnja, ki pa je za mnoge lahko zelo stresna, saj ne vemo kaj pričakovati. Gre namreč za moj prvi tattoo! V tem članku boš našel vse potrebne infomacije in napotke pred prvim tetoviranjem.

Izbira motiva za moj prvi tattoo

Dostop do socialnih omrežij in svetovnega spleta nam omogoča, da si lahko ogledamo ogromno motivov v veliko različnih stilih. Pomembno je, da si vzamemo veliko časa, da si jih ogledamo in se odločimo kaj nam je všeč. Tattoo lahko ima nek pomen, ni pa nujno. Za moj prvi tattoo je priporočeno, da izbere nekaj manjšega in enostavnega, ki ne vzame veliko časa. Premislimo tudi o mestu tatuja, vendar bodimo prilagodljivi in poslušajmo nasvete tetovatorja. Veliko tetovatorjev ne ponavlja tattoojev, to pomeni, da bo želje prilagodil, upošteval in vam izdelal unikaten tattoo.

Moj prvi tattoo

Izbira tetovatorja za moj prvi tattoo

Pomembno je, da za moj prvi tattoo in za vsak naslednji tattoo izberem tetovatorja, ki ima uradno odprt tattoo studio in ima za svoje delo ustrezna obrtna dovoljenja. Tak tetovator nam bo lahko dobro svetoval in nas vodil skozi prvo tetoviranje. Ko izbiramo tetovatorja imejmo v mislih, da vsak tetovira v svojem stilu. Na izbiro je ogromno dobrih tetovatorjev, katerega izbrati je najbolje določiti skozi njihovo delo. Njihova dela si ponavadi lahko ogledamo preko socialnih omrežij ali spletnih strani. Pomembne so tudi reference in priporočila. Pri izbiri tetovatorja za moj prvi tattoo je pomembno, da mi ta nudi osebno svetovanje, ki ga pri prvem tattooju še kako potrebujem. Pri motivu je priporočljivo, da smo nekoliko odprti in prilagodljivi. 

Termin in plačilo

Pri rezervaciji termina lahko naletimo na nekaj nepričakovanih stvari. Na termin pri nekaterih tetovatorjih lahko čakamo tudi po 1 leto. Čakalna doba je zelo različna od studia do studia. Termin, ki nam ga tetovator ponudi je prvi možen. Pri terminu bodimo prilagodljivi. Nekateri tetovatorji za termin zahtevajo plačilo za rezervacijo oz. avans. To zavaruje tetovatorja, saj preko tega izloči tiste, ki so ne resni in na termin ne bi prišli. Tetovatorji skice in dizajne za naš motiv ponavadi pripravljajo pred samim terminom, zato avans na nek način služi kot plačilo za dizajn. 

Avans se ponavadi odšteje od termina in ni vračljiv. Se pa razlikuje glede na posamezen tattoo studio, zato je najbolje, da o avansu vprašamo tetoverja.

Cena

Popolnoma normalno je, da med posameznimi tattoo studiji primerjamo cene. Pri tem pa moramo biti pozorni, da smo pri vprašanju o ceni pri pogovoru spoštljivi in natančni. Pomembno je, da zraven referenčne slike pošljemo tudi približno velikost in željen stil (če smo se za njega odločili, če ne, prosimo za nasvet tetovatorja). Želje na kratko tudi opišemo (želim podoben tattoo, želim, da je barven, ipd.). 

Tetoverji imajo veliko dela, zato pri pričakovanju odgovora bodimo potrpežljivi. Da dobite odgovor, lahko traja tudi nekaj dni. Pričakujemo lahko, da bo redko kateri tetovator postavil natančno ceno, podali bodo bolj približne cene ali cene od – do. Veliko tetoverjev posluje z urno postavko, zato se predvidena cena na samem terminu še vedno lahko nekoliko spremeni. Pomembno je, da pri tattooju ne gledamo na ceno, vendar na kakovost samega tattooja. V mislih moramo imeti, da tetoverju ne plačamo le dejanskega dela na terminu, vendar tudi leta izobraževanja in izkušenj.

Higijena v studiu

Ko pridemo na svetovanje ali na termin je zelo pomembno, da si studio ogledamo in spremljamo delo in priprave tetovatorja. Pomembno je, da imamo v studio občutek čistoče. In to vedno, tudi, če to ni moj prvi tattoo!

Večina pripomočkov, ki se uporabljajo pri tetoviranju je za enkratno uporabo. Najbolj pozorni moramo biti, da tetovator uporablja sterilno pakirane igle, ki jih odpre pred našimi očmi. Delovna površina mora biti ustrezno zaščitena, vse, kar na njej vidimo, mora biti ovito v folijo oziroma zaščiteno pred zunanjimi vplivi in navzkrižno kontaminacijo. Enako velja tudi za strojček za tetoviranje, mizo oziroma naslon, na katerega položimo roko ipd.

Nasveti tik pred tetoviranjem

  • Noč pred terminom si zagotovimo dovolj spanca, da na termin pridemo spočiti.
  • En teden pred terminom svoji koži zagotovimo dobro nego – najpomembnejša je hidracija kože, zato zraven losjonov za telo spijmo tudi zadostno količino vode
  • Tetovatorja nujno opozorimo na kakršne koli kožne težave, bolezni ter alergije, ki jih imamo.
  • Pred terminom se dobro jajejmo, v primeru večjih terminov pa s seboj vzamimo še kakšno pijačo in prigrizek.
  • Poskrbimo za svojo higijeno in na termin pridemo čisti in urejeni, ter v udobnih oblačilih
  • Vsaj nekaj dni pred tetoviranjem ne uživamo alkohola
  • Vsaj 5 dni pred tetoviranjem ne jemljimo tablet, ki redčijo kri
  • Pazimo, da nas na mestu tetoviranja pred terminom ne opeče sonce

Navodila upoštevam, ko gre za moj prvi tattoo ali 10ti + 🙂

Oglejte si še članka : Ali tetoviranje boli? in Nega tattooja